خبرگزاری مهر- گروه استانها: آذرماه سال ۹۳ و پس از ماهها انتظار، استان سرسبز گلستان که ازنظر معیارهای توسعهای همواره در ردیفهای آخر نشسته است، میزبان دهمین سفر رئیس دولت یازدهم شد.
سفری که به گفته مسئولان استان، از مهمترین برنامههای گلستان در سالهایی که به استانی مستقل تبدیل شد، بود و البته این استان اتفاقات مهم و بینالمللی را تجربه کرد.
حسن روحانی که به همراه کابینه به مدت دو روز در گلستان حضور داشت، ضمن افتتاح راهآهن بینالمللی گرگان ترکمنستان با حضور رؤسای جمهور ترکمنستان و قزاقستان و بازدید از نقاط مختلف گلستان، از اجرایی شدن ۱۲۱ پروژه در بخشهای مختلف اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و بهداشتی بااعتباری بالغبر ۵۸۲ میلیارد تومان تا پایان سال ۹۴ خبر دادند.
رئیسجمهور در بدو ورود خود به گلستان در بین مردم حاضر شد و زه کشی ۲۲ هزار هکتاری زمینهای استان، احداث و تکمیل چند سد، احداث راهآهن گرگان- مشهد، تبدیل آشوراده به یک مرکز مهم گردشگری و ایجاد منطقه آزاد در اینچه برون را مهمترین اهداف سفر خود اعلام کرد.
روحانی شامگاه چهارشنبه ۱۲ آذرماه سال گذشته هم در آخرین برنامه از دهمین سفر استانی دولت تدبیر و امید در جمع اهالی رسانه استان گلستان حاضر شد تا تأکیدی چندباره بر اجرایی شدن ۱۲۱ پروژه در بخشهای مختلف داشته باشد.
جزئیات همه ۱۲۱ مصوبه سفر ریاست جمهور در دسترس نیست
اکنونکه کمتر از چهار ماه تا پایان سال ۹۴ زمان باقی است و سالگرد سفر ریاست جمهوری را همپشت سر گذاشتیم، خبرگزاری مهر در نظر دارد مصوبات این سفر را بررسی کند. مصوباتی که تاکنون اطلاعات دقیقی از همه ۱۲۱ پروژه منتشرنشده و فقط چند طرح شاخص آن توسط مسئولان در یک سال گذشته اعلامشده است.
در کنار طرحهایی که رئیسجمهور در جمع مردم وعده داد، انجام مطالعات انتقال جاده بینالمللی از پارک ملی گلستان، همچنین توسعه آبزیپروری و تولید میگو در گلستان و جذب سرمایهگذار برای رونق اقتصادی و تفویض اختیارات بیشتر به استانها از مهمترین موضوعتی بود که دکتر روحانی در این سفر نوید اجرای آنها را داد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منطقهای استانداری گلستان بابیان اینکه مصوبات سفر دولت تدبیر و امید به گلستان در سه بخش عمرانی، مهم و محرک توسعه و پروژههای خاص باید مورد پیگیری قرار گیرد، به خبرنگار مهر گفت: تنها پروژههای مهم و محرک توسط این معاونت پیگیری شده و با احیاء سازمان مدیریت و برنامهریزی ۱۲۱ پروژه عمرانی و همچنین پروژههای خاص که بعد از سفر در نشست در نهاد ریاست جمهوری به تصویب رسیده از سوی این سازمان پیگیری میشود.
علی مرگدری افزود: منطقه آزاد اینچه برون، پایانه غلات، راهآهن گرگان – مشهد و آشوراده از مهمترین مصوباتی بود که در معاونت هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منطقهای استانداری گلستان مورد پیگیری قرارگرفته و تقریباً نهایی شده است.
وی به تشریح روند پیگیری هر یک از این مصوبات اشاره و تصریح کرد: منطقه آزاد اینچه برون در سفر در جمع مردم گلستان توسط دکتر روحانی نوید داده شد و پسازآن پیگیریها انجام؛ پس از تصویب در شورای عالی مناطق در قالب لایحه به سه کمیسیون فرعی و یک کمیسیون اصلی (کمیسیون اقتصادی) مجلس شورای اسلامی ارسال شد و در گزارشها و بازدیدهای اعلام شد اینچه برون ویژگیهای لازم برای ایجاد منطقه آزاد را داراست.
وی ادامه داد: همچنین این مهم در مرکز پژوهشهای مجلس نیز موردبررسی و تصویب قرار گرفت و امیدواریم تا قبل از زمان بررسی بودجه ۹۵ جزییات آن نیز تصویب و اعتبارات آن در بودجه سال آینده دیده شود.
مرگدری اضافه کرد: پایانه غلات در نقطه صفر مرزی از دیگر پروژههای محرک توسعه استان بود که هماکنون نقشه جانمایی ۱۱ شرکت سرمایهگذاری داخلی و یک شرکت خارجی (قزاقی) نهایی شدن است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منطقهای استانداری گلستان یادآور شد: نقشه مشاور با زمین در نظر گرفتهشده دارای مغایرتهایی بود که توسط مشاور اصلاح و درنهایت تصویبشده و هفته گذشته به استانداری گلستان تحویل شد.
وی خاطرنشان کرد: امیدواریم با اخذ نظر نهایی استاندار از هفته آینده واگذاری پروژه حاکمیتی غلات وارد فاز اجرایی شود.
راه آهن گرگان- مشهد به زودی آغاز میشود
وی همچنین به پیگیریها برای اجرایی شدن راهآهن گرگان – مشهد اشاره کرد و گفت: عملیات اجرایی این خط آهن در استان گلستان بااعتباری بالغبر یک میلیارد و ۲۵۰ یورو بهزودی آغاز میشود.
وی با یادآوری اینکه مقدمات اجرای این خط ریلی در سنوات گذشته در خراسان شمالی و همچنین سفر مقام معظم رهبری به بجنورد انجامشده است، خاطرنشان کرد: تاکنون پیگیریها و نقشهبرداری و همچنین تعیین محدوده ۲۴ کیلومتری و تأمین منابع این پروژه انجامشده است.
به گفته مرگدری ۳۰ شرکت در مناقصه اجرای راهآهن گرگان – مشهد شرکت کردهاند و هماکنون این پروژه در مرحله انتخاب پیمانکار است که بهزودی مشخص میشود و عملاً راهآهن گرگان – مشهد وارد فاز اجرایی خواهد شد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منطقهای استانداری گلستان به طرح گردشگری آشوراده اشاره و اظهار کرد: انجام مطالعات این طرح بااعتبار ۷۰۰ میلیون تومانی در سفر کاروان تدبیر و امید مصوب شده بود که مشاور انتخابشده و هماکنون در مرحله انجام است.
وی یادآور شد: پس از تکمیل فاز مطالعات و تأیید آن از سوی میراث فرهنگی و محیطزیست این پروژه نیز وارد فاز اجرایی خواهد شد.
به گفته مرگدری سایر مصوبات زیر نظر سازمان مدیریت و برنامهریزی استان است و به همین دلیل به سراغ حسین پیشقدم، رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی گلستان رفتیم.
سازمان مدیریت و برنامه ریزی پاسخ سوالات خبرگزاری مهر را نداد
اما پیگیریهای بیش از ۱۰ روزه خبرگزاری مهر برای کسب اطلاعت بیشتر درباره مصوبات سفر ریاست جمهوری از سازمان مدیریت برنامهریزی گلستان نتیجهای نداد و علیرغم تماسهای مکرر و حتی اعلام کتبی سؤالات، پاسخی از سوی این سازمان دریافت نشد تا این شائبه ایجاد شود که رسانه ها و حتی مردم، محرم همه مصوبات ۱۲۱ گانه سفر ریاست جمهوری به استان نیستند.
پیگیریهای بیش از ۱۰ روزه خبرگزاری مهر برای کسب اطلاعت بیشتر درباره مصوبات سفر ریاست جمهوری از سازمان مدیریت برنامهریزی گلستان نتیجهای نداد
سکوت سازمان مدیریت گلستان در حالی است که محمد شریعتمداری، معاون اجرایی رئیسجمهور در سفر سال گذشته دولت تدبیر و امید از اختصاص ۵۸۲ میلیارد تومان اعتبار برای اجرای ۱۲۱ پروژه در گلستان خبر داده بود و این نیاز احساس می شد تا وضعیت تخصیص این اعتبارات و طرح های مربوطه هر بخش با دقت بیشتری بررسی شود.
شریعت مداری آن زمان وعده داد از این مبلغ ۲۲۵ میلیارد تومان به بخش کشاورزی و منابع طبیعی، ۵۹ میلیارد تومان در حوزه حملونقل، ۵۰ میلیارد تومان در حوزه انرژی، صنعت و معدن، ۲۹ میلیارد تومان به حوزه مسکن و عمران شهری، ۱۶ میلیارد تومان به پروژههای تربیتبدنی، ۳۰ میلیارد تومان در حوزه فرهنگ و آموزش، ۲۷ میلیارد تومان به حوزه بهداشت، درمان و محیطزیست، ۳۵ میلیارد تومان به ۲۰ فعالیت مختلف حوادث غیرمترقبه و ۸ میلیارد تومان به ۹ حوزه شهرستانی در تحقق اقتصاد اختصاص پیدا میکند.
پنه گلستان هم احیا نشد
وعده دیگری که در سفر ریاست جمهوری به مردم گلستان داده شد، احیا تولید پنبه گلستان بود. طرحی که باگذشت بیش از یک سال هنوز عملی نشده است. محمد نهاوندیان، رئیس دفتر رئیسجمهور که در جمع فعالان اقتصادی استان سخن میگفت به گسلهای ایجادشده در حوزه پنبه اشاره کرد و گفت: باید گلستان را به دوران طلای سفید برگردانیم تا نساجی در این استان رشد پیدا کند.
در همین رابطه، رییس اداره پنبه و دانههای روغنی جهاد کشاورزی گلستان در گفتگو با خبرنگار مهر، بابیان اینکه برنامهریزی امسال وزارتخانه برای کشت ۲۰ هزار هکتار پنبه در استان بود، گفت: به دلیل خشکسالی، کاهش منابع آبی و کاهش آب رودخانهها و قرار گرفتن اکثر مزارع پنبه در شمال استان، سطح زیر کشت استان به ۹ هزار هکتار کاهش پیدا کرد.
علی موسی خانی، بابیان اینکه از ابتدای شهریور برداشت پنبه در استان آغاز شد، اظهار کرد: با توجه به کاهش منابع آبی، سیاست وزارتخانه این است که پنبه را بهعنوان کشت جایگزین در استان معرفی کند و به همین دلیل هم چند سالی است ارقام جدید زودرس در استان معرفیشدهاند و قابلیت این را دارند که بعد از گندم و کلزا کشت بشوند.
موسی خانی خاطرنشان کرد: با توجه به هزینه بالای تولید کشت پنبه در حال حاضر اقتصادی نیست و طی سالهای اخیر در مزارعی کشت میشود که امکان کشت محصول دیگری در آن نیست.
وی با تأکید بر اینکه دولت باید برای افزایش انگیزه کشاورزان برای این کشت، قیمت تضمینی آن را افزایش دهد خاطرنشان کرد: یکچهارم هزینههای کشت پنبه مربوط به برداشت آن است که با مکانیزه کردن برداشت میتوان هزینههای تولید را بسیار کاهش داد.
خبرگزاری مهر در گزارشهای تکمیلی آخرین وضعیت طرح گردشگری آشوراده و همچنین طرحهای راهآهن گرگان- مشهد و زه کشی اراضی شمال گلستان بررسی میکند. با این حال هنوز لیست کامل مصوبات سفر ریاست جمهوری منتشر نشده و رسانه ها و مردم اطلاع دقیقی از جزئیات آن ها ندارند.
خبرنگار: زهرا بهرامی - محمد چراغعلی
نظر شما